Moment de reculegere în Senatul României în memoria lui Valeriu Boboc şi instituirea premiului Valeriu Boboc

Senatorii români au ţinut astăzi un moment de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de călăii lui Voronin la protestele din 7-8 aprilie 2009 de la Chişinău.

Valeriu Boboc ar fi împlinit astăzi 25 de ani.

Tot astăzi, la Chişinău, sunt făcute publice rezultatele anchetei de serviciu iniţiate de Ministerul Afacerilor Interne cu privire la implicarea unor colaboratori de poliţie în maltratarea protestatarilor în timpul evenimentelor din aprilie 2009. 11 poliţişti au fost supuşi anchetei de serviciu, în legătură cu moartea tânărului Valeriu Boboc în noaptea de 7 aprilie 2009. Acum două zile Ministrul de Interne de la Chişinău, Victor Catan, a spus că unii dintre poliţişti sunt anchetaţi penal şi se află în arest, alţii însă figurează în calitate de martori în dosarul Valeriu Boboc. Ministrul a mai adăugat că poliţiştii nevinovaţi vor fi restabiliţi în funcţie.

Valeriu Boboc a decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Prima versiune a fost că moartea a survenit în urma intoxicaţiei cu un gaz necunoscut. După exhumarea cadavrului acestuia şi examinarea lui, expertiza internaţională a arătat că Boboc a fost omorât în bătaie.

Valeriu Boboc a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie de stat în Republica Moldova. Ordinul a fost conferit prin decret prezidenţial de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Săptămâna trecută, Biroul Permanent al Senatului a aprobat Memorandumul privind instituirea premiului Valeriu Boboc pentru libertatea de expresie şi apărarea valorilor democratice, memorandum iniţiat de senatorul PD-L de Iaşi Mihaela Popa.

Mihaela Popa:

Mă bucur că iniţiativa mea de a institui Premiul Valeriu Boboc, susţinută de colegii mei de la Partidul Democrat Liberal, a fost aprobată în biroul permanent al Senatului, dându-ne astfel ocazia ca în fiecare an să promovam valorile democratice, drepturile omului şi libertatea de gândire şi, totodată, să nu uităm sacrificiul care a fost facut pentru a obţine aceste valori în lupta împotriva comunismului.

Iniţiativa respectivă vine în continuarea unei serii de proiecte şi politici iniţiate de Partidul Democrat Liberal privind apropierea şi consolidarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, pe care guvernul le-a realizat în mai puţin de un an de mandat.

Aceste politici au vizat şi au obţinut creşterea numărului de burse pentru studenţii basarabeni, modificarea legii cetăţeniei romane, astfel incat sa fie obtinuta, la cerere, redobândirea cetăţeniei române în maxim cinci luni, înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie avand drept scop decongestionarea dosarelor pe rol ale cetăţenilor Republicii Moldova care au dreptul să-şi redobândească cetăţenia româna, inaugurarea vămii Ungheni şi a vămii Rădăuţi Prut, dar şi acordarea unui sprijin de 100 milioane euro nerambursabil pentru infrastructura satelor şi a şcolilor din Republica Moldova.

Mihaela Popa:

Proiectul Podul de Flori în care am crezut cu toţii trebuie sa renască, de data aceasta având pilonii de bază adânc înfipţi în valorile europene, în educaţie, dar, nu în ultimul rând, în cultură şi identitatea naţională.

Premiul Valeriu Boboc va fi acordat anual, în cadrul unui simpozion, organizat de Senatul României, în jurul datei de 07 aprilie, cu tema Apărarea drepturilor fundamentale ale omului şi a valorilor democraţiei.

   

1 comentariu până în acest moment. »

  1. Ma bucur ca romanii nostrii de peste Prut isi cinsteste eroii,bravo lor.Acum de Inaltare ar fi bine sa-l”inaltam”pe cel mai inalt par pe actualul lor”Presedinte”mie si scarba sa-i pronunt numele.

    Like sau Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Tu cum comentezi? Lasă un comentariu după bip!

    IMPORTANT: Să nu vă fie cu bănat, dar apariţia comentariului Dvs. extrem de     pertinent ar putea fi întarziată de sistemul de cache.